Βερναρδάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα

Για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρώην βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το αποτέλεσμα των εκλογών: Θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε πιθανότητα ανάκαμψης, αυτό το λεει η επιστήμη δεν το λεω εγώ. Ένα κόμμα το οποίο υπέστη αυτή την έκταση ήττας το Μάιο ήταν αδύνατον να ανακάμψει και ήταν αδύνατον να ανακάμψει και για έναν επιπλέον λόγο γιατί είχε απολέσει τον κεντρικό εκλογικό κοινωνικό του κορμό που ήταν οι λαϊκές περιοχές, οι εργαζόμενες τάξεις άρα είχε ρευστοποιηθεί σαν εκλογικό σώμα. Υπήρχε περίπτωση η ήττα να ήταν ακόμα μεγαλύτερη χθες δηλαδή η πορεία προς την κάθοδο γιατί κατά κάποιο τρόπο ζούσαμε μια αντιστροφή του 2012.

Ερώτηση: Σημαίνει αυτό ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε τροχιά εξόδου από τα κόμματα εξουσίας;

Απάντηση: Νομίζω ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο αποτράπηκε χθες όμως από την άλλη μεριά πλέον δεν είναι ένα κόμμα εξουσίας, είναι ένα μεσαίο κόμμα, καθαρά εκλογικά επομένως για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας χρειάζονται πια πολύ μεγάλες αλλαγές και στην πολιτική του γραμμή και στον οργανωτικό του μηχανισμό και στην επικοινωνία του με τον κόσμο, προφανώς και στην ηγεσία του με την συλλογική έννοια. Δεν το περιορίζω μόνο στον κ.Τσίπρα γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο είναι συνολικό το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι τα δεδομένα δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη επάνοδο και από την άλλη μεριά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα δεν ξέρω αν μπορεί να διατηρήσει και αυτό το 18% επομένως βρίσκεται σε μια ιστορική καθήλωση που το επόμενο διάστημα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση μπορεί να επιλυθεί αυτή η αντίφαση.

Για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: Οι εκλογές που ζήσαμε ήταν μια αποτίμηση της περιόδου ’19-’23 και κρίθηκε με μεγάλο έλλειμμα η αντιπολιτευτική στρατηγική την οποία ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ που βεβαίως είναι πολιτικό ζήτημα που αφορά πια την ηγεσία και τις ισορροπίες μέσα στην ηγεσία. Επομένως η μόνη λύση είναι μια φυγή προς τα εμπρός αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας πάνω σε αυτό.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: Δεν αρκεί να θέσει τον εαυτό του στην κρίση διότι από τη στιγμή που έχει μπει στην κρίση του ελληνικού λαού το να τον θέσει στην κρίση κάποιων οργανωμένων μελών που δεν ξέρουμε και πόσα θα είναι, είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξηγήσει ποιο είναι το πολιτικό του σχέδιο για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αν οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων είναι παραπλανημένοι, αντισυστημικοί ή φασίζοντες: Υπάρχουν και τα δύο, ένας πολύ σκληρός πυρήνας είναι συνειδητός. Υπάρχει μια στροφή στην ελληνική κοινωνία σε πολύ συντηρητικές ως υπερσυντηρητικές απόψεις και δεν είναι μόνο καθαρώς πολιτικές έχουμε μια στροφή σε απόψεις πατριαρχικές, έχουμε μια στροφή σε ιδέες πολύ παραδοσιακές και ταυτόχρονα στο πλαίσιο ενός ριζοσπαστικού ατομισμού, αυτά τα δύο έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό υπέδαφος για να έχουν αυτά τα κόμματα η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες ή και άλλα κόμματα ανορθολογικά πολλές υποδοχές.

Για το αν πιστεύει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα δημιουργήσει πρόσθετο ταυτοτικό πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νομίζω γιατί έχει αλλάξει πια τελείως η πλεύση της Πλεύσης αλλά νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πια να δει πολύ σοβαρά μια δυνατότητα ανασύνθεσης του δημοκρατικού κεντροαριστερού και αριστερού χώρου ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή κατακερματισμένος.

https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1285362/vernardakis-sta-parapolitika-901-tha-einai-mia-polu-duskoli-periodos-gia-ton-suriza-den-upirhe-pithanotita-anakampsis/